Alkoholmisbrug i dit forhold.

Har din kæreste et alkoholmisbrug?

For personer med et alarmerende alkoholmisbrug kan det vise sig at være en umulig opgave, at stoppe op og indse, at man har brug for hjælp og alkoholbehandling. Mange alkoholikere og misbrugere ved simpelhen ikke selv, hvor store gener alkohol kan have for den nærmeste familie, vennekreds eller en eventuel kæreste i ens forhold. Derfor er det altid vigtigt at overveje, hvordan man bedst motiverer en alkoholiker til at søge hjælp og professionel behandling. Oftest er det nemlig alkoholikerens tætteste relationer og forhold, som ender med at overbevise vedkommende om, at alkoholbehandlingen er den eneste vej tilbage til et alkoholfrit liv. Det kan enten være kollegaer på arbejdspladsen, familie, børn eller dig, hvis du er i forhold med en alkoholmisbruger.

Motivationen skal være på plads mentalt og være oprigtig, for at man kan sige, at den misbrugende har en ærlig chance for at lægge flasken bag sig. Derfor henvender alkoholmisbrugere sig ofte først, når en tæt relation f.eks. en ægtefælle eller kæreste har konfronteret personen og stillet et ultimatum. Man kan sige, at det ofte er frygten for konsekvenserne ved at sige nej til alkoholbehandling, som til sidst er udslagsgivende for en accept og dermed den første dialog med en rigtig alkoholbehandler.

Sådan skal du henvende dig til en alkoholiker

Her kommer nogle tips til, hvordan du tager første skridt mod at hjælpe en alkoholiker:

 • Det er afgørende, at man ikke henvender sig til vedkommende, når han/hun er beruset.
 • Vær altid konkret, når du fremfører dine argumenter for, hvorfor vedkommende skal søge råd og hjælp i form af alkoholbehandling. Eksempler er altid gode.
 • Forklar tydeligt, hvordan alkoholmisbruget påvirker dig og din egen hverdag. Hvordan påvirker det dit forhold og hvad savner du ved vedkommende?
 • Pas på med at komme ind på, om vedkommende er alkoholiker eller ej. Ordet i sig selv er negativt ladet og det fører ofte til en diskussion om mange andre ting, og er sjældent givende for samtalen.
 • Jo flere pårørende eller familiemedlemmer, som deltager, jo mere pres og jo større er chancen for, at budskabet bliver modtaget.

Ofte vil man møde modstand fra en alkoholmisbruger i ens forhold, når man fremlægger sine bekymringer. Det kan være, at vedkommende vil love, at skære ned på forbruget af alkohol, hvilket ofte viser sig ikke at holde stik. Her er det vigtigt at holde fast og undgå at lade sig spise af med undskyldninger. Se også gerne flere råd fra sundhed.dk på, hvordan man som partner til en alkoholmisbruger bør forholde sig.

Hyppigst anvendte undvigelser fra én med et alkoholmisbrug

Her er nogle af de undskyldninger, som en alkoholmisbrugende person oftest vil anvende. Vedkommende kan blandt love:

 • At han/hun begynder at tage antabus
 • At han/hun lover at drikke mindre fremover
 • At han/hun vil holde en pause fra drikkeriet i en længere periode
 • At han/hun lover at påbegynde en behandling, hvis vedkommende begynder igen
 • At han/hun kun vil drikke i weekenderne og tage afstand til ”drikkevennerne”

Der er mange flere ting, som en misbruger ofte vil undskylde sin adfærd med. Men et alkoholmisbrug er hele familiens problem, og derfor er det vigtigt, at man står fast. Ligeledes ofte er alkoholmisbrug skyld i problemer i parforholdet og skilsmisser, hvorfor det er vigtigt at reagere hurtigt og før skaderne skalerer.

Alkoholbehandling er oftest den eneste, bedste løsning

Starten på en alkoholbehandling er ofte den sværeste del for en alkoholmisbruger. Her er erkendelsen en essentiel del af påbegyndelsen på behandling. For at komme ud af et alkoholmisbrug, er det vigtigt at forstå og indse, at man har et problem. Et problem, man skal have hjælp til og ikke kan løse på egen hånd. Dette gælder også når alkohol bliver et problem i forhold.

Man kan sagtens vælge at være anonym under behandlingsforløbet. Det er der mange, der ønsker af mange forskellige årsager i og ude for hjemmet. Nogle finder det pinligt, at man har brug for alkoholbehandling, kendte mennesker vil ofte ikke have deres navn frem, mens andre besidder jobs, hvor et alkoholmisbrug kan skabe tvivl om medarbejderens dømmekraft, hvilket kan betyde at personen bliver fyret fra sin stilling.

Der er forskellige måder, hvorpå man kan lade sig behandle for et alkoholmisbrug. Det primære ved et behandlingsforløb handler om at sikre, at den behandlede ikke bliver afskåret fra arbejds- og privatliv i længere tid. Det kan også anbefales at læse mere på Sundhedsstyrelsen hvor du kan finde flere anbefalinger.

Del dette med en ven...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

One thought on “Har din kæreste et alkoholmisbrug?

 1. God artikel med mange vigtige informationer. Jeg har selv haft alkohol ind på livet og kender til mange af de følelser og ikke mindst skader, som man kan udsætte sin partner/kæreste for. Idag har jeg været alkoholfri i 3 år og har aldrig haft det bedre. Da det stod på kunne jeg slet ikke fungere i hverdagen men heldigvis kom jeg i alkoholbehandling og fik den fornødne hjælp til at komme videre. Det sværeste var nok at erkende, at jeg havde et problem men efter den barriere var overkommet stod verden åben for at hjælpe mig.

Skriv et svar